Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης: πότε είναι απαραίτητη η έκδοσή του και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Home/Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης: πότε είναι απαραίτητη η έκδοσή του και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης: πότε είναι απαραίτητη η έκδοσή του και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) είναι ένα έγγραφο που έχει εισαχθεί στην ελληνική τα τελευταία χρόνια. Είναι σχετικά πρόσφατη η νομοθεσία (τέλη 2015) όπου υπαγορεύει όλα τα μισθωτήρια που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα του TAXIS να συνοδεύονται από πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και του διαμερίσματος. Σαν έγγραφο υπάρχει περίπου από το 2011, αυτό που άλλαξε το 2015 ήταν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια και ότι σε κτιριακές μονάδες με επιφάνεια μικρότερη από 50 τετραγωνικά μέτρα κατέστη υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού ή Π.Ε.Α. όπως έχει γίνει γνωστό. Η παραπάνω υποχρέωση υφίσταται και εφαρμόζεται για την ακρίβεια από 9/1/2011 για τη νέα μίσθωση κτιρίων και από 9/12/2011 κατά τη νέα μίσθωση κτιριακών μονάδων( μεμονωμένα διαμερίσματα ή οροφοδιαμερίσματα ). Σε περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της μίσθωσης, καθώς για το ίδιο ακίνητο εξακολουθεί να είναι ο ίδιος μισθωτής, δεν είναι απαραίτητη η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

Πέραν αυτών, ο συμβολαιογράφος υποχρεούται σε κάθε αγοραπωλησία ακινήτων να αναγράφει τον αριθμό πρωτοκόλλου του Π.Ε.Α. και να έχει επισυναπτόμενο επίσημο αντίγραφο του Π.Ε.Α.

Πότε είναι και πότε δεν είναι απαραίτητη η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού;

Σε περιπτώσεις μεταβίβασης υπάρχουσας σύμβασης μίσθωσης (π.χ. σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων) δεν είναι απαραίτητη η έκδοση Π.Ε.Α. Σύμφωνα με το νόμο όμως εάν ο ενοικιαστής ή τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου μεταβληθούν, τότε πρόκειται για νέα μίσθωση και άρα απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού . Προφανώς για ακίνητα που διαθέτουν Π.Ε.Α. δεν απαιτείται έκδοση του σε κάθε ενοικίαση. Η διάρκεια του πιστοποιητικού αυτού είναι 10 έτη από την έκδοση και δεν συντρέχει λόγος επανέκδοσής του πριν τη δεκαετία εκτός και αν ανακαινισθεί ριζικά.

Η μη έκδοση του πιστοποιητικού μπορεί να επιφέρει πρόστιμο από 1000 μέχρι 10.000 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια και την χρήση του κτιρίου, τον βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κ.ά.

Επίσης, μια λεπτομέρεια που δεν είναι αρκετά γνωστή είναι ότι σε όλες τις διαφημιστικές καταχωρίσεις (αγγελίες) στον Τύπο και το διαδίκτυο για την ενοικίαση ή την πώληση ενός ακινήτου απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) που εξάγεται από την ενεργειακή επιθεώρηση και αναγράφεται υποχρεωτικά στο ενεργειακό πιστοποιητικό Π.Ε.Α. Αυτό είναι μια σημαντική πληροφορία για τον υποψήφιο ενοικιαστή ή αγοραστή αφού μπορεί να συμπεράνει σε γενικές γραμμές αν τον συμφέρει από άποψη κατανάλωσης ενέργειας να μείνει προσωρινά (ως ενοικιαστής) ή μόνιμα (ως αγοραστής).

Δικαιολογητικά για την έκδοση Π.Ε.Α.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται σε κάθε περίπτωση εξαρτώνται από την χρονολογία ανέγερσης του οικοδομήματος με σημείο αναφοράς τις 14/3/1983. Εφόσον η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί πριν ή μετά χρειάζονται ανάλογα τα εξής δικαιολογητικά:

 Στέλεχος Οικοδομικής Αδείας ( προαιρετικό για κατασκευές πριν το 1983 αλλά υποχρεωτικό για μετά το 1983 ).
 Αριθμός κτηματολογίου ή Κ.Α.Ε.Κ. ( Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου ).
 Τοπογραφικό διάγραμμα.
 Κάτοψη του χώρου που θα επιθεωρηθεί και θα εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό.
 Μελέτη Θερμομόνωσης (για κτίρια κατασκευής μετά το ’80 – εάν υπάρχει χρειάζονται οι δέκα πρώτες σελίδες της μελέτης).
 Λογαριασμός της ΔΕΗ ή/ και λογαριασμού φυσικού αερίου αν υπάρχει (προαιρετικά).
 Φύλλο συντήρησης κεντρικής θέρμανσης π.χ. λέβητα (εάν υπάρχει).
 Το Συμβόλαιο του ακινήτου ή έγγραφο δήλωσης Ε9.
 Αντίγραφο δήλωσης Αυθαιρέτου ή Ημιυπαιθρίου (εάν έχει γίνει σχετική δήλωση).
 Πίνακας Κατανομής Δαπανών ( για ακίνητα μετά το 1983).
 Στοιχεία ιδιοκτήτη (Α.Φ.Μ., Διεύθυνση, Δ.Ο.Υ., Τηλέφωνο).

Μπορεί τα δικαιολογητικά να μοιάζουν βουνό αλλά τα περισσότερα είναι έγγραφα που υπάρχουν στο σπίτι και είναι σημαντικό πως δεν χρειάζεται να απευθυνθείτε για κάποιο σε αρμόδια δημόσια υπηρεσία.


RE/19.001/ Πηγή : https://www.b2green.gr/el/runmyproject/odhgos-agoras/pote-einai-aparaithth-h-ekdosh-tou-pea-kai-poia-dikaiologhtika-apaitountai.php

H HellenicPROM θα σας εξυπηρετήσει για τις εκκρεμότητες Κτηματολογίου.
Με τις Ιδιοκτησίες σας στη FileBANK εξασφαλίζετε νοικοκυριό και φροντίδα των Ιδιοκτησιών σας.
Περιμένουμε τα μηνύματά σας στο info@hellenicprom.gr

13/03/2019|