Κτηματολόγιο: Σωσίβιο για τα ακίνητα “Αγνώστου Ιδιοκτήτη”

Home/Κτηματολόγιο: Σωσίβιο για τα ακίνητα “Αγνώστου Ιδιοκτήτη”

Κτηματολόγιο: Σωσίβιο για τα ακίνητα “Αγνώστου Ιδιοκτήτη”

Νέα καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2020 για τους περίπου 15.000 ιδιοκτήτες, των οποίων οι προθεσμίες διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο έληξαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 και ήταν στον αέρα.

Πρόκειται για τις 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 αλλά και για τις 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.

Παράλληλα, δίνεται οριζόντια παράταση 1 έτους για όσες κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και έπειτα.

Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα προγράμματα, χαρακτηρίζονταν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» όταν συμπληρώνονταν 7 έτη από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου. Με νομοθετική ρύθμιση πλέον θα λήγουν κάθε τέλος του έτους κατά το όποιο συμπληρώνονται 8 χρόνια.

Μετά το πέρας της νέας προθεσμίας αν οι ιδιοκτήτες δεν κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες, θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Στο κόκκινο βρίσκονταν 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και 91 ακόμα σε όλη την χώρα. Μεταξύ αυτών, κίνδυνος υπήρχε σε Αιτωλία και Ακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Πάτρα, Δράμα, Πάτμο, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ημαθία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καστοριά, Κεφαλληνία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φλώρινα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθµός των ακινήτων που εμφανίζονται… ορφανά ή έχουν δηλωθεί µε σφάλµατα ανέρχεται σε 171.552, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσµατα.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαµβάνονται στη λίστα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι µικρής έκτασης, µε το 58% να µην ξεπερνά το 1 στρέµµα. Παράλληλα, εντάσσονται και γεωτεµάχια µεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιμάται πως είναι νεκροταφεία, γήπεδα κτλ και φτάνουν τα 24.500 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι για τα προγράµµατα κτηµατογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισµός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσµίας συν 1 της παράτασης), ενώ για τα προγράµµατα από το 2008 και µετά ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια µετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηµατολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.


Πηγή :  Euro2day
Εμπιστευτείτε στην HellenicPROM την υπεύθυνη υποβολή των Δηλώσεων Ιδιοκτησίας των ακινήτων σας.
Αρχειοθετήστε τα ακίνητά σας στη FileBank για να εξασφαλίζετε νοικοκυριό και φροντίδα των Ιδιοκτησιών σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@hellenicprom.gr
09/09/2019|