Ισραηλινός επενδυτικός αέρας στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης

Home/Ισραηλινός επενδυτικός αέρας στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης

Ισραηλινός επενδυτικός αέρας στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης

Ξεπερνούν πλέον τα 30 τα ακίνητα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο -και όχι μόνο- της Θεσσαλονίκης, που έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα στην κυριότητα ισραηλινών funds και προγραμματίζεται να ανακαινιστούν και να λειτουργήσουν ως «Βoutique Ηotels» και άλλες κατηγορίες μικρών αστικών τουριστικών καταλυμάτων.

Εκτός από την οδό Βαλαωρίτου και τα γύρω στενά στην περιοχή της πλατείας Εμπορίου-Άνω Λαδάδικων, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί σε λειτουργία και αρκετά νέα καφέ και μπαράκια, τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται στην Εγνατία, τη Βενιζέλου -στο ύψος μεταξύ της Ερμού και της Εγνατίας, στην Πολυτεχνείου (προέκταση Τσιμισκή), στην Ερμού και τη Μητροπόλεως, αλλά και πιο δυτικά, στους παράδρομους του City Gate, στην Αναγεννήσεως, ενώ μερικά (λιγότερα) βρίσκονται πιο ανατολικά, εκτός του εμπορικού κέντρου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το κτίριο «Βιέννη» στην Εγνατία, στην περιοχή του Βαρδαρίου, όπου την εποχή του Μεσοπολέμου μεσουρανούσε το ομώνυμο ξακουστό ξενοδοχείο, όπως και ακίνητο στην οδό Νικολάου Μαντζάρου στην περιοχή του City Gate, που αγοράστηκε έναντι 500.00 ευρώ με προοπτική να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, αλλά και μεγάλο ακίνητο στην Παπαναστασίου, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, πρόκειται κυρίως για παλιά -σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλελειμμένα- σπίτια και ολόκληρες οικοδομές, αυτοτελείς ή όχι (δηλαδή μαζί με τα καταστήματα κάτω ή όχι), που όλα προβλέπεται να μετατραπούν σε «Boutique Hotels» ή άλλου είδους μικρά καταλύματα (πανσιόν, youth hostels, φοιτητικές εστίες κ.ο.κ.), ενώ αλλάζουν χέρια περιερχόμενα στα ίδια funds και εν ενεργεία ξενοδοχειακές μονάδες.

«Είναι μία εξέλιξη πάρα πολύ θετική για την πόλη και σε ένα-δυο χρόνια θα έχουμε μια σαφή εικόνα που θα αντανακλά την ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνει ο κ. Πασαλίδης και συμπληρώνει: «Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά, γιατί η Θεσσαλονίκη θα έχει μια ανάπτυξη διαφορετική από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς γίνεται πόλος έλξης για πολλούς ξένους και κυρίως για Δυτικοευρωπαίους.

Τη σοβαρή εξέλιξη στην τοπική κτηματαγορά και την ανάπτυξη της περιοχής θα την έχουμε όχι από τους Βαλκάνιους, Τούρκους κ.ο.κ., αλλά από ζητήσεις Δυτικοευρωπαίων. Όταν λέω Δυτικοευρωπαίοι, εννοώ ότι τα περισσότερα από τα εν λόγω funds, είναι funds Ισραηλινών, αλλά από Γαλλία, από Λονδίνο κ.ο.κ., είναι δηλαδή όμιλοι εβραϊκοί αλλά κυρίως από την Ευρώπη, που οι συναλλαγές τους αυτές δεν έχουν να κάνουν με τους γνωστούς συναισθηματικούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτοί έρχονται να επενδύσουν κατεξοχήν, γιατί βλέπουν μια πόλη ευκαιριών, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού.

Σε μια πενταετία η ανάπτυξη του ιστορικού εμπορικού κέντρου αλλά και γενικά της πόλης θα είναι θεαματική. Περιμένουμε να τελειώσουν και τα έργα του μετρό, για να γίνουν οι αναγκαίες αναπλάσεις οδών, που ‘κατακρεουργήθηκαν’ και από εκεί θα υπάρξει πρόσθετη ανάπτυξη».

Η λειτουργία των νέων αυτών τουριστικών καταλυμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο της ξενοδοχειακής αγοράς της πόλης, καθώς οι εν λόγω επενδυτές-funds δεν σκοπεύουν να αφήσουν τις επενδύσεις τους στην… τύχη και την ελληνική πολιτεία όσον αφορά την προβολή τους, αλλά θα προβούν σε στοχευμένες καμπάνιες προβολής-προσέλκυσης πελατών, από τις οποίες θα βγει κερδισμένη όλη η πόλη ως προορισμός.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος για τους θεσσαλονικείς εβραίους-θύματα της θηριωδίας των ναζί, εξάλλου, θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου και αναμένεται εύλογα να προκαλέσει ενδιαφέρον για δημιουργία πρόσθετων καταλυμάτων, όπως αυτό στην οδό Ματζάρου, μετατροπή παλαιών βιοτεχνικών χώρων σε κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση κ.ο.κ. Παράλληλα, τα μικρά καταλύματα που δεν λειτουργούν με λογικές all inclusive «γεννούν» ως γνωστόν θέσεις εργασίας στις γειτονιές τους και τονώνουν εν γένει την αγορά και την πραγματική καθημερινή οικονομία της πόλης.

«Παλιά και συχνά εγκαταλελειμμένα κτίρια ξαναπαίρνουν ζωή στο Βαρδάρη, τη Βαλαωρίτου, τη Συγγρού και αλλού. Έρχονται ξένα κεφάλαια και επενδύονται σε παλιά ακίνητα, που επί δεκαετίες ήταν εγκαταλειμμένα», τονίζει στο ίδιο μήκος κύματος ο μεσίτης Κώστας Γεωργάκος, εκ των ιδιοκτητών της Georgakos Properties και Parthenon Real Estate, και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας επίσης ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή. Η περιοχή που θα ανέβει στη ζήτηση από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, είναι το τμήμα από την Ίωνος Δραγούμη και πέρα, προς τη δυτική είσοδο της πόλης.

Όπως τονίζει επίσης με έμφαση, έχει αρχίσει πλέον να δίνει ζωή στην τοπική κτηματαγορά και το λιμάνι, μετά την ιδιωτικοποίησή του: «Αυτό που λέγαμε ότι περιμέναμε να έρθει στην τοπική κτηματαγορά από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Υπάρχει δηλαδή κινητικότητα που πριν δεν υπήρχε και αυτήν την έχει φέρει μόνο το λιμάνι. Ήδη έρχονται επιχειρήσεις λ.χ. μεταφορών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να νοικιάσουν χώρους λόγω του λιμανιού και κάποιες έχουν ήδη προβεί σε πράξεις». Η ανάπτυξη του λιμανιού, επίσης, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργάκος, είναι αλληλένδετη και με τη ζήτηση για καταλύματα και κατοικίες, και με την ανάδειξη της πόλης ως προορισμού συνολικότερα.


RE/19.040/Πηγή : https://www.makthes.gr/israilinos-ependytikos-aeras-stin-ktimatagora-tis-thessalonikis-218398

H HellenicPROM θα σας εξυπηρετήσει για τις εκκρεμότητες Κτηματολογίου.
Με τις Ιδιοκτησίες σας στη FileBANK εξασφαλίζετε νοικοκυριό και φροντίδα των Ιδιοκτησιών σας.
Περιμένουμε τα μηνύματά σας στο info@hellenicprom.gr

29/05/2019|